Veertig jaar...

 

Veertig jaar...

Shisha Seva - Peterschap India bestaat veertig jaar. Ik herinner me nog goed het aarzelend begin, de zoektocht naar een werkbare structuur. Sindsdien hebben we een lange weg afgelegd. Nu is er een ploeg ervaren vrijwilligers, met kennis van informatica en print. We beheren de briefwisseling, de fiscale aftrekbaarheid, rekeningen en paperasserij allerhande.

Maar als wij al zo zijn geëvolueerd, gegroeid en veranderd... wat dan te zeggen van India, dat land in volle economische boom, met zijn steden en dorpen die je niet meer herkent, met zijn voortdurend stijgend bevolkingscijfer, met zijn deuren wijd open op het Westen?

Terugkeren naar Khambhat, bijvoorbeeld, vervult me met een vredig gevoel van voldoening. Het dorp van vroeger is een goed gestructureerde stad geworden. De wijken waar onze kinderen nu wonen, behoren tot de best onderhouden buurten: eenvoudig, netjes, rustig. Hun ouders, onze oud-leerlingen, brengen in de praktijk wat ze hebben geleerd en zijn trots te behoren tot de grote familie die father Lopetegui heeft gesticht. Hij was het ook die, zonder al te veel zijn invloed uit te spelen, erop toezag dat de koppels 'goed bij elkaar pasten' en dat hun kinderen de weg naar dezelfde schoolbanken vonden.

Drie generaties die onderwijs genoten, en alles is veranderd.

Maar er zijn andere missieposten waar nog zo veel te doen valt. De economische boom laat overal in India sporen na, maar die kunnen erg verschillen. Tegenover de vaststelling dat zich een middenklasse heeft gevormd met een reële koopkracht, staat het feit dat degenen die niet op de trein konden springen, er slechter aan toe zijn dan ooit. En dat is, helaas, de grote meerderheid. Voor hen is er niets veranderd, behalve dat hun koopkracht zo mogelijk nog vermindert en dat hun gebrek aan opleiding hen meer dan ooit blootstelt aan uitbuiting.

Shisha Seva - Peterschap India heeft dus nog altijd een reden van bestaan en behoudt dezelfde doelstelling, namelijk: aan de meest kansarme kinderen in India de mogelijkheid bieden onderwijs te volgen, wat hen in staat moet stellen hun plaats te vinden in deze nieuwe maatschappij.

Monique Bollaerts,

stichter & voorzitter